Bless your self with life

Dans en Bewegingstherapie

"Danstherapie zal het bewegend en/of dansend lichaam aanwenden als middel om gunstige veranderingen teweeg te brengen in iemands psychisch, lichamelijk, emotioneel en sociaal wel-voelen" (definitie van de Europese Associatie voor Dans- en Bewegingstherapie).

Dans- en bewegingstherapie behoort tot de lichaamsgerichte psychotherapie en ondersteunt je in het creĆ«ren van een gezonde relatie met je lichaam, wat resulteert in een vrijere zelfexpressie in communicatie en relatie. 

Deze gespecialiseerde vorm draagt bij tot een verhoogd lichaamsbewustzijn, waardoor je beter in staat bent om je energie te beheren en ziekte te voorkomen. Alsook ontstaat meer zelfbewustzijn over de manier waarop jouw persoonlijkheid verweven is met je lichaam en hoe je de zelfhelende vermogens van je lichaam activeert.

Meer dan 90 procent van ons gedrag wordt gestuurd door onderbewuste processen. Daarom is het belangrijk om aandacht te geven aan zowel de bewuste als onbewuste lagen in het lichaam.   

Reichiaans Lichaamswerk

Reichiaans Lichaamswerk is ontwikkeld door Wilhelm Reich, van oorsprong psycho-analyticus en leerling van Freud. De filosofie van Reich is dat de de mind (het angstdenken) zich lichamelijk heeft vastgezet in chronische spierspanningen, door hem lichaamspantsers genoemd. Een lichaamspantser komt tot stand door je bewegingen en je ademhaling te beperken. Dit zorgt er voor dat angsten en emoties minder gevoeld worden. Maar pantsers blokkeren ook letterlijk je levensenergie. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je niet echt meer uiting kan geven aan intense gevoelens van vreugde, verdriet of woede. De lichaamsdelen waarin het pantser zich bevindt, door Reich segmenten genoemd, voelen vaak bevroren, koud, kil of stram aan. 

In Reichiaans Lichaamswerk spelen adem, beweging en geluid een belangrijke rol. Er wordt gewerkt met diverse technieken om spanningen vrij te laten en hieraan expressie te geven. Wanneer de spanning (pantser) opgeheven is kan de levensenergie weer vrijuit stromen en kun je contact maken met je oorspronkelijke spontaniteit en levendigheid.

Effecten van dans- & bewegingstherapie 

je hebt meer aandacht voor en vertrouwen in je lichaam 

je bent je bewuster van gewoontes, patronen, valkuilen, mogelijkheden en beperkingen

je bent in staat om gewenste veranderingen te realiseren

je krijgt meer inzicht in je motivaties en drijfveren

je krijgt meer vertrouwen om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf

je neemt autonoom beslissingen 

je kan beter omgaan met stress

je verbetert je lichaamsbeeld en je stemming

je vergroot je creativiteit

Dans- & Bewegingstherapie helpt ons om toegang te krijgen tot 'voor ons nog ongekende of niet geleefde' kwaliteiten en ons open te stellen voor onze wezenlijke drijfveren.